Oświadczenie Marszałka Sejmu (10.04.2010)

Publikacja w serwisie: 17 April 2010
Klikaj przycisk +1, aby osoby z listy kontaktów widzieli Twoje rekomendacje w wyszukiwarce
tagi: , ,

Zobacz także:

» "List z Polski" » Bronisław K. ostatniego dnia pełnienia funkcji marszałka Sejmu przyznał sobie 22 tys. zł nagrody » OŚWIADCZENIE Zespołu Parlamentarnego Ds. Zbadania Przyczyn Katastrofy TU-154 M z 10 kwietnia 2010 r. » Przełomowe oświadczenie Komorowskiego ws. krzyża » SMOLEŃSK 10 kwietnia 2010 – podsumowanie na dzień 9.07.2010 » Kto fałszuje stenogramy z sejmu ? » Oświadczenie ABW i nowe wątpliwości » Oświadczenie Zarządu Skrzydła Warszawa » Petycja o powołanie międzynarodowej komisji u prezydenta, premiera oraz marszałków Sejmu i Senatu » Oświadczenie Prezydium Konferencji Episkopatu Polski w obliczu katastrofy samolotu prezydenckiego » CYNICZNI 2010 » TVN 24 – Hieną roku 2010 » Misja specjalna – TVP – 05.10.2010 » Misja specjalna (2/3) – 12.05.2010 » Wildstein Przedstawia – 12.09.2010 » Misja specjalna – 02.06.2010 » Ocenzurowane “WIADOMOŚCI” TVP z 23-04-2010 » Facebook vs. Smolensk-2010.pl » Misja specjalna -TVP- 05.05.2010 » Misja specjalna 16.06.2010 » SMOLEŃSK 10.04.2010 – PAMIĘTAMY! » Plan lotu Tu-154 101, w dniu 10.04.2010 » Rok 2010 był najbezpieczniejszy w historii lotnictwa » Stenogram konferencji prasowej MAK z 19.05.2010 » Małgorzata Wassermann w Sejmie – 24.09.2010 » Kropka Nad I: Andrzej Seremet (08.07.2010) » SMOLEŃSK 10/4/10 – PRÓBA PODSUMOWANIA NA DZIEŃ 26.06.2010 » Kto przeszukal mieszkania ofiar katastrofy 10.04.2010? » Tęsknimy! Ku pamięci Załogi TU-154 – Smolensk 10.04.2010 » BOR mógł nie dopełnić obowiązków w Katyniu w 2010 r. » APEL STOWARZYSZENIA RODZIN KATYŃ 2010 » Hipoteza fałszywych nadajników NDB (aktualizacja: 16.05.2010) » 54 pytania nadal aktualne – aktualizacja 13.05.2010 » Zbigniew Mikołejko: 10 kwietnia 2010 – czas apokalipsy » [ENGLISH] Smolensk 2010 – PLANE CRASH RESUME » Analiza kryminalistyczna: “Katyń 2010 – Moskwa 1610″ » Prezentacja przedstawiona podczas wysłuchania w Brukseli 7.12. 2010 » Amatorski film z miejsca katastrofy – Smoleńsk 10.04.2010. » APEL ANDRZEJA MELAKA KATASTROFA SMOLEŃSK 2010 » Misja Specjalna 21.09.2010 – Katastrofa Polskiego Tu-154m [1/2] » “KATYŃ 2010″: PRZEKAZAĆ WRAK SAMOLOTU POLSCE » MANIFESTACJA: „11.09.2001 – 10.04.2010 DWIE TRAGEDIE – JEDNO KŁAMSTWO!” » Stowarzyszenie Rodzin Katyń 2010 – apelujemy o prawdę i pamięć » Rozmowa z Andrzejem Melakiem, współzałożycielem Stowarzyszenia Katyń 2010. » Marsz Pamięci 10 września 2010, Przemówienie Jarosława Kaczyńskiego » Antoni Macierewicz na temat śledztwa w sprawie katastrofy smoleńskiej – 24.09.2010 » Ewidentne zacieranie śladów » emerytowany oficer CIA: TO NIE BYŁ WYPADEK

Oświadczenie Marszałka Sejmu

W dniu dzisiejszym w godzinach porannych Naród poniósł niepowetowaną stratę. Wydarzyła się jedna z największych tragedii w powojennej historii Polski. W drodze na uroczystości z okazji siedemdziesiątej rocznicy zbrodni katyńskiej, w katastrofie lotniczej pod Smoleńskiem, zginął najwyższy przedstawiciel Państwa Polskiego Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Lech Kaczyński z Małżonką Marią Kaczyńską.

Wraz z nimi śmierć ponieśli:

ostatni Prezydent RP na Uchodźctwie – Ryszard Kaczorowski,
Wicemarszałkowie Sejmu – Krzysztof Putra i Jerzy Szmajdziński,
Wicemarszałek SenatuKrystyna Bochenek,
Posłowie – Grażyna Gęsicka, Przemysław Gosiewski, Leszek Deptuła, Grzegorz Dolniak, Izabela Jaruga-Nowacka, Sebastian Karpiniuk, Aleksandra Natalii-Świat, Maciej Płażyński, Arkadiusz Rybicki, Jolanta Szymanek-Deresz, Zbigniew Wassermann, Wiesław Woda, Edward Wojtas,
Senatorowie – Janina Fetlińska, Stanisław Zając,
Prezes Narodowego Banku Polskiego – Sławomir Skrzypek,
Rzecznik Praw ObywatelskichJanusz Kochanowski,
Szef Kancelarii Prezydenta RP – Władysław Stasiak,
Szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego – Aleksander Szczygło,
Ministrowie Kancelarii Prezydenta – Mariusz Handzlik i Paweł Wypych,
Wiceminister Obrony Narodowej – Stanisław Jerzy Komorowski,
Wiceminister Spraw Zagranicznych – Andrzej Kremer,
Wiceminister Kultury – Tomasz Merta,
Prezes Instytut Pamięci Narodowej – Janusz Kurtyka,
Sekretarz Generalny Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa – Andrzej Przewoźnik,
Szef Sztabu Generalnego gen. Franciszek Gągor oraz najwyżsi rangą przedstawiciele Sił Zbrojnych,
Prezes Naczelnej Rady Adwokackiej – Agata Agacka-Indecka,
przedstawiciele kościołów i wyznań religijnych, rodzin katyńskich i stowarzyszeń,
oraz wiele osób towarzyszących.

Pragnę poinformować wszystkich obywateli, że ciągłość funkcjonowania Państwa Polskiego jest zapewniona. Zgodnie z art. 131 ust. 2 pkt 1 Konstytucji, w razie śmierci Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, do czasu wyboru nowego prezydenta w wyborach powszechnych, Marszałek Sejmu wykonuje obowiązki głowy państwa. W przewidzianym Konstytucją terminie ogłoszę datę wyborów na urząd Prezydenta RP.

Od tej chwili las katyński będzie budził w nas wspomnienie również i dzisiejszej katastrofy. Stajemy z pokorą wobec wyroku losu, który w przedziwny sposób powiązał z tym miejscem kolejny dramat naszego Narodu. Wszystkich nas jednoczy doświadczenie tej tragedii i głęboki smutek. Rodzinom zmarłych towarzyszymy w ich cierpieniu. W imieniu wszystkich Polaków składam im najszczersze wyrazy współczucia. Z dniem dzisiejszym ogłaszam siedmiodniową żałobę narodową.

Marszałek Sejmu
/-/ Bronisław Komorowski

******

Nikt nie przeżył. Zginęło 96 osób.

Oceń artykuł:

tagi: , ,

Komentarze są zablokowane.

Po przekroczeniu granicy rosyjskiej konwój z Jarosławem Kaczyńskim zmierzającym 10 kwietnia do Smoleńska na miejsce katastrofy miał zwolnić, a następnie krążyć po mieście. W tym czasie premier Donald Tusk rozmawiał z Władimirem Putinem. Według ustaleń Polskiego Radia, trasę z Witebska do granicy białorusko-rosyjskiej konwój z Jarosławem Kaczyńskim, który zmierzał do Smoleńska, by zidentyfikować ciało prezydenta RP, pokonał bardzo szybko. Tuż po przekroczeniu granicy rosyjskiej zwolnił. Pokonanie około stu kilometrów z Witebska na miejsce tragedii zajęło blisko trzy godziny. – Bardzo sprawnie dojechaliśmy do białorusko-rosyjskiej granicy. Tam 40 minut sprawdzano nam dokumenty, mimo że mieliśmy paszporty dyplomatyczne. W drodze do Smoleńska eskortowała nas już rosyjska milicja. Jechaliśmy bardzo wolno, około 25-30 km/h - relacjonował jeden z członków delegacji Adam Bielan. Delegacja pytała konwojujących milicjantów o powody tak wolnej jazdy. W odpowiedzi mieli usłyszeć, że takie mają rozkazy. Jeszcze przed Smoleńskiem pojazd z prezesem PiS został wyprzedzony przez kolumnę z premierem Tuskiem, który na Białorusi wylądował kilkadziesiąt minut po Kaczyńskim. Potem autokar z Jarosławem Kaczyńskim jeszcze krążył po mieście. W tym czasie premierzy Polski i Rosji odbyli spotkanie. Informacje te miał zweryfikować Piotr Paszkowski, rzecznik Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Co się dzieje

Stało się
i dzieje w dalszym ciągu
i będzie dziać nadal
jeśli nic się nie stanie co to wstrzyma.

Niewinni nie wiedzą o niczym
bo są zbyt niewinni
Winni nie wiedzą o niczym
Bo są zbyt winni